U septembru preuzeto 20 odsto manje električne energije

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 201.202.111 kWh električne energije, što je oko 23 odsto manje u odnosu na avgust.

Najviše električne energije, ili gotovo 37 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 357.034 mjernih mjesta, ili 91 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u septembru 1.549 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 374 hiljada eura.

Prethodnog mjeseca je na kompletnom području Crne Gore najavljeno 391 prekida u napajanju električnom energijom zbog planiranih radova na mreži. Prosječna dužina trajanja prekida iznosila je oko tri sata. Podsjećamo da se planirani radovi izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom, dok se o terminima radova korisnici svakodnevno obavještavaju putem medija, internet i FB stranice.

Tokom septembra završeni su radovi na zamjeni transformatora u 16 trafostanica 10/0.4 kV na području Bara, Tivta, Hereceg Novog, Cetinja, Ulcinja i Kotora. Vrijednost ovih radova iznosi oko 200 hiljada eura. Završeni su i radovi na izgradnji trafo-stanice 10/0,4KV “PRČANJ II Karmen”, čija je vrijednost oko 55 hiljada eura. Rekonstruisana je i mreža „Krute Vladimirske“, za šta je izdvojeno oko 17 hiljada eura. Od investicionih projekata čija je realizacija u toku, izdvajamo 75 hiljada vrijednu trafostanicu 10/0,4kV”Nova br.1”, koja je locirana na području Ulcinjskog Polja. Na području cetinjske opštine  u toku su radovi na izgradnji 10 kV podzemnog voda od trafostanice 35/10 kV “Novi Obod”. Ovaj projekat je vrijedan oko 57 hiljada eura.

Tokom septembra na području Crne Gore je ugrađeno 4.514 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 280 hiljada, čime je pokriveno oko 71 odsto konzuma.

Na distributivnu mrežu je tokom septembra priključeno 791 novih korisnika.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 391 hiljadu korisnika na području Crne Gore.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio