Dodijeljene nagrade studentima za najbolje Startap ideje

Na nagradnom konkursu Karijernog centra Univerziteta Crne Gore za najbolju startap ideju studenata najstarije visokoobrazovne institucije u Crnoj Gori, od 15 prijavljenih timova koji su dostavili 18 idejnih projekata, prva nagrada dodijeljena je projektu pod nazivom Pametni parking studenta Elektrotehničkog fakulteta UCG Dražena Minića.

Druga nagrada pripala je studentima ETF-a Petru Draškoviću i Ismailu Aljoševiću za projekat RSO – Recikliraj, sakupljaj i osvoji, dok je treća nagrada uručena idejnom projektu AD “SolarSeed” – Solarna poljoprivredna farma, koju su dostavili studenti Ekonomskog fakulteta UCG – Anđela Perazić i Abedin Orahovac. Nagradni fond u iznosu od 5,5 hiljada eura obezbijedili su UCG, CEDIS i PK CG, a ove godine je, u saradnji sa Ambasadom Francuske, dodijeljena i specijalna nagrada – putovanje u Pariz na najveći svjetski startap kampus.

U sastavu komisije koja je jednoglasno izdvojila najbolje startap ideje bio i Vladimir Ivanović, rukovodilac Operativne direkcije u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu. Nagrade su dodijeljene na osnovu tri glavna kriterijuma: inovativnost odnosno originalnost biznis ideje; analiza tržišta i konkurencije; finansijski aspekti i održivost ideje.

-Kao članu Komisije za odabir najboljih startap ideja studenata Univerziteta Crne Gore, bilo mi je posebno zadovoljstvo da budem dio ovog projekta koji je uspješnim studentima omogućio da ne budu usmjereni samo na sticanje znanja u okviru ispitnih obaveza, već da osmisle startap ideje za rješavanje izazova u svom okruženju  i smjelo zavire u svijet preduzetništva.

Nije rijetko da ta prva iskustva u struci i priznanja za kreativnost i održive ideje odrede dalju karijeru i život i pripreme mlade akademce za tržište rada. Zato su važni ovakvi projekti, jer im omogućavaju da taj prvi korak pažljivo naprave.

-Nagrađenim studentima od srca čestitam, siguran da iza odabranih inovativnih idejnih projekata stoji naporan rad i temeljna i sveobuhvatna analiza i razrada biznis ideje – istakao je Ivanović i dodao:

-Posebno mi je drago što je Crnogorski elektrodistributivni sistem prepoznao značaj projekta i dao doprinos njegovoj realizaciji. CEDIS je, kao kompanija koja svoj uspjeh ne mjeri samo ostvarenim poslovnim rezultatima, nego i onim što čini za dobrobit zajednice, od osnivanja društveno odgovoran i aktivno učestvuje u životu zajednice.

Uvjeren  sam da ćemo i u narednom periodu imati priliku da sarađujemo sa Univerzitetom Crne Gore i sa uspješnim studentima na projektima koji donose nemjerljivu korist unapređenju preduzetništva, energetike i društva uopšte.

Rektor UCG, prof. dr Vladimir Božović posebno se zahvalio partnerima i sponzorima ovogodišnjeg konkursa – CEDIS-u, PK CG Ambasadi Farncuske u Crnoj Gori i Francuskom institutu koji sa Univerzitetom rade na podsticanju razvoja preduzetničke svijesti kod studenata i podršci realizaciji idejnih projekata i  bez čije podrške realizacija konkursu ne bi bila tako uspješna.

-Konkurs predstavlja prvi korak ulaska studenata u startap zajednicu a UCG, kao akademska i naučna zajednica,  je tu da im pomogne i afirmiše ih na tom putu. Siguran sam da ćemo nastaviti da razvijamo inovativne i moderne ideje koje će naše studente i naš univerzitet i partnere učiniti prepoznatljivim u globalnoj startap zajednici. Još jedan benefit ovog projekta je povezivanje akadamskog svijeta i privrede u cilju sagledavanja međusobnih potreba  i jačanja saradnje – kazao je profesor Božović, uz iskrene čestitke nagrađenim studentima.

-Ovaj konkurs za najbolje biznis ideje jasno pokazuje da je preduzetnička biznis energija nešto što je prisutno u Crnoj Gori. Sklonost ka biznisu u vašim godinama je presudno važna za uspješnu biznis budućnost svakog od vas, pa samim tim i za napredak crnogorske privrede i ekonomije. Godinama unazad PK prepoznala je potrebu širenja naše privredno – proizvodne baze, i to u pravcima koji su svojstveni modernim i razvijenim društvima. Stoga smo sa zadovoljstvom prihvatili da budemo sponzori ovog konkursa, sa željom da ova oblast ostane u vrhu vaših prioriteta. Pred nama je danas udružena snaga znanja, mladosti i mogućnosti koje nam se u biznisu ostvaruju. Zbog toga sam uvjerena da će se privreda i ekonomija Crne Gore umnogome oslanjati na ovaj pobjednički pravac – istakla je ovom prilikom dr Nina Drakić, v. d.  predsjednice PK CG.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Christian Thimonijer, izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije konkursa i interesovanja studenata za preduzetništvo.

-Inovativnost mijenja svijet na bolje i tjera nas i kao pojedince i kao društvo da učimo i da napredujemo. Ovdje je riječ o projektima od kojih crnogorski građani mogu da osjete boljitak, koji će doprinijeti zajednici i razvoju ekonomije i u tome je njihova važnost. Pametne biznis ideje treba svi da podržimo i pomognemo – istakao je Thimonijer koji je siguran da će se nagrađeni studenti sa startap kampusa u Parizu vratiti zadovoljni i još više motivisani.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio