Krađe transformatorskog ulja i dalje bez reakcije nadležnih

Na području opština Berane i Andrijevica nepoznata lica su prethodnog vikenda otuđila transformatorsko ulje iz četiri stubne trafostanice. Naše ekipe su prilikom obilaska utvrdile da je došlo do krađe i dolile nedostajućih, preko 400 litara trafo ulja.

Ovog puta transformatorsko ulje je otuđeno iz tri trafostanice na području andrijevačke opštine (Rudo Brdo, Zabrđe 1, Gradišnica), kao i iz trafostanice “Jugovine” (Berane), koja je, sada već redovna meta za krađu ulja. U CEDIS-u nas naročito zabrinjava činjenica da je ovo čak 101. put od avgusta 2015. godine, da je na području Regiona 3 (Berane, Rožaje, Andrijevica, Plav, Petnjica, Gusinje) evidentirana  krađa elemenata sa distributivne mreže. Realne brojke su mnogo veće, ali značajan broj slučajeva ostaje prikriven, jer počinioci ostave minimalnu količinu ulja u transformatoru, kako bi se izbjegao ili odložio havarijski proces.

Takođe zabrinjava i okolnost da kontinuirano havarisanje objekata, naročito na području razgraničenja beranske i andrijevačke opštine, ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca. Stoga još jednom apelujemo na nadležne organe da preduzmu neophodne mjere kako bi ovaj vid krađe konačno bio suzbijen.

Trafostanica “Jugovine”, iz koje je u prethodnih 20 dana dva puta otuđivano trafo ulje, pripada dalekovodu “Dolac” koji se rekonstruiše u sklopu 30 miliona eura vrijednog Projekta revitalizacije SN i NN mreže,  čime će se tokom naredne tri godine značajno poboljšati napajanje za ruralna područja. Dakle, transformator iz kojega se krade ulje je nov i nedavno ugrađen, u okviru pomenutog projekta.

Još jednom podsjećamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima  izuzetno rizično.

Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio