Potpisan okvirni sporazum vrijedan 22 miliona

Crnogorski elektrodistributivni sistem danas je sa Konzorcijumom kojeg čine “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić zaključio Okvirni sporazum, vrijedan 22,4 miliona eura. Okvirni sporazum potisuje se na period od 24 mjeseca za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Projekat revitalizacije SN i NN mreže dio je Plana investicija za period od 2019. do 2021. godine, kojim je predvidjena realizacija investicionih projekata u iznosu od 81,6 miliona eura.

Kroz ovaj projekat će se u periodu od 2019. do  2021. godine u SN mreži adaptirati oko 480 km mreže, što čini oko 13 odsto SN nadzemne mreže i oko osam hiljada stubnih mjesta, dok će u okivru NN mreže biti adaptirano 990 km mreže i oko 28 hiljada stubnih mjesta. Značajan dio sredstava biće izdvojen za revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže sa koje se napaja ruralno područje opština na sjeveru,  istakao je ovim povodom, Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a.

Đukanović je istakao i da Projekat predstavlja nastavak intenzivnih investicionih aktivnosti koje je CEDIS sprovodio u prethodnom periodu i podsjetio da se u niskonaponsku mrežu širom Crne Gore u značajnoj mjeri ulagalo kroz projekat ugradnje elektronskih brojila, u koji je do sada uloženo preko 100 miliona eura. “Osim ugradnje brojila, CEDIS je tokom prethodne dvije godine u primarnu i sekundarnu mrežu uložio oko 25 miliona  u cilju sigurnijeg i kvaliltetnijeg napajanja  elketirčnom energijom”, naglasio je Đukanović.

Posebno zadovoljstvo predstavlja okolnost da ovako važan i skup Projekat realizuju kompanije iz Crne Gore, čime se osim primarnog cilja – pouzdanijeg i kvalitetnijeg napajanja električnom energijom,  daje značajan zamah crnogorskoj privredi” – istakao je Đukanović i dodao da je uvjeren da će ovaj projekat samo potvrditi njihovu sposobnost za postizanje visokih kvalitativnih standarda.

Pred nama je složen zadatak, ali sam uvjeren i garantujem ispred Konzorcijuma da ćemo sve aktivnosti realizovati na najkvalitetniji način”, istakao je Nikola Kovačević, predstavnik Konzorcijuma kojeg čine “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić.

Realizacijom ovog projekta obezbijediće se pouzdanije i kvalitetnije napajanje električnom energijom, kao i manji broj prekida, a biće stvoreni i infrastrukturni preduslovi za priključenje novih korisnika.

CEDIS je već krenuo i sa realizacijom tzv. „pilot projekta“, koji podrazumijeva adaptaciju 10kV dalekovoda “Podgorica iz Podanja”, čime će biti testirani ključni segmenti Projekta.

Naša kompanija je u prethodnom periodu izdvojila i dodatnih četiri milona eura za revitalizaciju srednjenaponske mreže i raspisala javni poziv za nabavku radova za potrebe Drugog projekta revitalizacije srednjenaponske mreže na cijeloj teritoriji Crne Gore. Otvaranje ponuda zakazano je za januar 2019. godine.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio