Reagovanje izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića povodom izjave člana Izvršnog odbora DPS-a Aleksandra Pavićevića

Umjesto da se u prazničnim danima bavimo temama koje nas kao društvo spajaju, a tiču se mira, sloge i bratkse ljubav na koje nas poziva i predstojeći praznik Božić, javio se gospodin Pavićević, vjerovatno dežurni u svojoj partiji, da baš u ovim danima mira raspiruje bratsku mržnju, neslogu i podjele što je bio osnovni zadatak njegove partije proteklih 30 godina.

Upravo se međuetničkim i međukonfesionalnim skladom najčešće bave oni koji ga nikada u svom životu nijesu ni primijenili. Tačnije, koriste ga samo za jeftino politikanstvo, jer njihovo pozivanje na međuvjerski i međunacionalni sklad je samo potreba da se unese razdor među ljudima, ovaga puta među građanima Tivta, kako bi se prigrabila neka politička korist.

Zaboravio je g-din Pavićević da sam kao izvršni direktor CEDIS-a, odmah nakon preuzimanja funkcije, pokrenuo inicijativu o povraćaju objekta Hadži Hasanove džamije u Pljevljima Islamskoj zajednici. Inicijativom, koja je u najkraćem mogućem roku realizovana, ispravljena je višedecenijska nepravda prema vjernicima islamske vjeroispovijesti u Pljevljima koji su u svojoj džamiji umjesto molitve plaćali račune za utrošenu električnu energiju tokom vladavine partije g-dina Pavićevića. Nije ni g-dinu Pavićeviću, ni njegovim partijskim kolegama niko branio da to urade za 30 godina vladavine, međuti njima nije padalo na pamet da tako nešto učine. G-dine Pavićeviću obratili ste se na pogrešnu adresu, jer vaši pokušaji da mi kao izvršnom direktoru CEDIS-a podmetnete širenje mržnje i razdora među bilo kim u Crnoj Gori su bezuspješni.

Zna g-din Pavićević da na muralu, koji je oslikan na objektu koji je u vlasništvu CEDIS-a, nema ništa sporno. Tačnije nema nečega što ukazuje na podjele i jasno se vidi da je u pitanju slikarski izraz nekoga ko je imao potrebu da u danima uoči Božića oslika jednog od najvećih duhovnika 20. i početka 21. vijeka blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Tako da pozivam orkestrirane napadače i tobožnje čuvare međureligijskog i međuetničkog sklada da se manu raspirivanja bratske mržnje i podjela, jer ako je nečega u Crnoj Gori bilo previše toga svakako jeste.

CEDIS, dok sam ja na njegovom čelu, će nastaviti da poštuje sve ljude u Crnoj Gori kao i njihova uvjerenja i ubjeđenja, bez obzira na njihovu različitost i pripadnost, što se pokazalo vraćanjem džamije u Pljevljima Islamskoj zajednici Crne Gore, na isti način kao što sam rekao, da se nećemo baviti krečenjem i uklanjanjem murala na kojem je oslikan lik mitropolita Amfilohija.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio