Sedma kradja elemenata distributivne mreže od početka jula

CEDIS i korisnici distributivnog sistema, već sedmi put od početka jula i osamdeseti od avgusta 2015. godine, trpe posljedice krađe elemenata sa distributivne mreže na području Berana i okolnih opština. Naime, nepoznata lica iskoristila su beznaponsko stanje na dalekovodu 10 kV „Dolac“, uzrokovano kvarom usled nevremena 26. jula (petak) i otuđila transformatorsko ulje iz trafostanica: “Praćevac“, „Lubnice 1“ i “Bastahe”.

Nakon stabilizacije vremenskih prilika ekipe su obišle dalekovod, dolile nedostajućih 350 litara ulja, nakon čega su trafo-stanice puštene u pogon. Ovog puta nije bilo značajnijih oštećenja na trafostanicama, jer su ekipe obilaskom otkrile krađu i objekti su uključeni tek nakon dolivanja nedostajuće količine trafo-ulja, u suprotnom, došlo bi do pregorijevanja transformatora.

U CEDIS-u nas naročito brine, zašto kontinuirano havarisanje objekata na području Regiona 3 (Berane, Rožaje, Andrijevica, Plav, Petnjica, Gusinje) ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca, iako sprovodimo sve zakonom propisane mjere kako bi  zaštitili  svoju  imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje električnom energijom.

CEDIS  je i ove slučajeve prijavio policiji i podnešene su krivične prijave protiv NN lica.

Naglašavamo da, osim materijalne štete koju trpi CEDIS, naši korisnici ostaju bez električne energije do sanacije oštećenja, što nerijetko može da potraje i do 48 sati.

Podsjećamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.

Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit.

Na meti kradljivaca najčešće su bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L – profili sa stubova distributivne mreže, te vrata i prozori na trafostanicama.

Apelujemo na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafostanicama prijave CEDIS-u ili Upravi policije i na taj način pomognu u suzbijanju ovog visokorizičnog oblika krađe. CEDIS će nastaviti da sprovodi sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili svoju imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje električnom energijom.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio