Studenti u posjeti trafostanici “Podgorica 4”

Četrdesetak studenata treće godine Elektrotehničkog fakulteta, studijskog programa: Energetika i automatika obišlo je trafostanicu 110/10kV „Podgorica 4“.  Tokom posjete studenti su bili u prilici da upotpune usvojena teorijska znanja iz oblasti visokonaponskih razvodnih postrojenja, odnosno da se detaljnije upoznaju sa elementima postrojenja trafostanica.

Profesor Vladan Radulović je istakao da su posjete studenata Elektrotehničkog fakulteta CEDIS-ovim objektima redovna godišnja praksa i korisna podrška nastavi na smjeru energetika i automatika, ali i podrška obrazovnom sistemu Crne Gore u cjelini. On je izrazio zahvalnost zaposlenima u CEDIS-u na lijepom dočeku i izdvojenom vremenu za studente.

Elektrotehnički fakultet u Podgorici, u saradnji sa CEDIS-om, već nekoliko godina unazad, organizuje ove studijske posjete elektroenergetskim objektima i postrojenjima. Cilj posjeta je pružanje mogućnosti studentima da na licu mjesta vide načine izvedbe, elemente postrojenja, njihovu dispoziciju i uslove eksploatacije, i na taj način upotpune znanja stečena teorijskom nastavom. Iskustvo je pokazalo da ovakav vid praktične nastave značajno pomaže savladavanju gradiva i dubljem razumijevanju funkcionisanja postrojenja i cijelog sistema,“ zaključio je Radulović.

Profesor Radulović je studentima predavao o karakteristikama 110kV postrojenja, dok su Ivana Šljukić, šef Službe za lokalno upravljenje mrežom Regiona 2 i uklopničar Nikola Radoman, detaljno prezentirali elemente i posebnosti 10kV postrojenja u TS „Podgorica 4“.

Dispečeri Nikola Rašović i Ivica Stojanović su sa studentima obišli rekonstruisane dispečerske prostorije i dali osnovne smjernice za tumačenje 10kV šeme Podgorice.

Zaposleni u Sektoru za upravljanje mrežom, kao domaćini  posjete, potrudili su se da obilazak trafostanice „Podgorica 4“  bude ugodan i što je najvažnije bezbjedan, a to potvrđuju i utisci studenata.

„Ovo je moja prva posjeta CEDIS-u i drago mi je da sam imala priliku da sve ovo vidim, jer mi učimo i crtamo šeme, ali nikada do sada nismo imali priliku da vidimo kako to sve zaista izgleda i kako funkcioniše. Moram da prokomentarišem i izuzetno prijatnu radnu atmosferu kod vas u CEDIS-u, lijepo ste nas ugostili, pa se nadam da će biti još sličnih prilika“, istakla je studentkinja Ana Muratović.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio