Trafostanice u Podgorici na udaru kradljivaca

Mreža i objekti Crnogorskog elektrodistributivnog sistema na prometnim lokacijama u Glavnom gradu konstantno su na udaru kradljivaca. Naime,  u prethodnom periodu učestala je krađa zaštitnih vrata sa trafostanica u urbanom jezgru Podgorice, što  predstavlja izuzetan rizik za prolaznike, jer oprema u trafostanici pod naponom ostaje neobezbijeđena. Nakon svake otkrivene krađe CEDIS sprovodi urgentno obezbjeđivanje trafostanice.

„Krađa aluminijumskih vrata sa trafostanica u Podgorici i okolini postala je gotovo svakodnevna pojava. Da kradljivci ne prezaju ni od čega govori podatak da su ukradena vrata sa trafostanica u samom gradskom jezgru, u dvorištima škola i državnih ustanova, kao i na prometnim saobraćajnicama. Tako su ovih dana privremeno obezbijeđene trafpstanice „Škola Drač“, „Kruševac 7“ i „Drač 6“, dok su na trafostanicama „Dom omladine“ i „Narodna banka“ ugrađena nova vrata“, istakao je Nikola Vukčević, glavni inžinjer za trafostanice i kablove. 

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, međutim konstantan nadzor nad oko 600 trafostanica na području Podgorice nije moguće sprovesti. Takođe, iste trafostanice nekoliko dana nakon sanacije često se opet nađu na meti kradljivaca.

Privremeno obezbijeđena MBTS Škola Drač-2

Materijalna dobit  počinioca ovog krivičnog djela na tržištu sekundarnih sirovina je više nego skromna, dok je  opasnost po živote građana u slučaju krađe zaštitnih elemenata sa trafostanice izuzetno velika. Upravo zato i apelujemo na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na mreži i objektima CEDIS-a prijave našim dežurnim službama.

Slični problemi su aktuelni i u drugim djelovima Crne Gore. Tokom prethodne godine krađe su naročito bile izražene na području Nikšića, gdje su sa osam trafostanica 10/0,4 kV otuđena vrata,  više nisko-naponskih ormara su razbijeni zbog bakarnih šina, dok je iz starog postrojenja trafostanice 35/10 kV Bistrica otuđena značajna količina bakarnih sabirnica. Takođe, tokom 2017. na području Regiona 3 (Berane, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica) bilo je deset slučajeva krađe elemenata trafpstanica, najčešće trafo ulja i bakarnih djelova.

Nova vrata na MBTS Dom Omladine-2

Na  meti kradljivaca često su i  L – profili sa željezno-rešetkastih stubova distributivne mreže.

Slučajevi se prijavljuju policiji i redovno se podnose krivične prijave protiv NN lica.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio