I u decembru preko milion eura za investicije i održavanje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 265.745.650 kWh električne energije, što je oko 21 odsto više u odnosu na novembar i dva odsto manje u odnosu na decembar prošle godine.

Najviše električne energije, ili gotovo 41 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

Od početka godine do kraja decembra preuzeto je ukupno 2.670.327.169 kWh električne energije, što je oko tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 344.998 mjernih mjesta, ili 90 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u decembru 1.804 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 454 hiljada eura.

Takođe tokom decembra realizovani su investicioni projekti u vrijednosti od oko 594 hiljada eura. U Nikšiću je izgrađena i uklopljena u mrežu trafo-stanica 10/0.4 kV „Šišovik“. Završena je i rekonstrukcija trafo-stanice 35/10kV „Podanje“ u Podgorici, kao i rekonstrukcija dalekovoda 10 kV “Lijeva Rijeka”, “Hoti” i “Slap”. Rekonstruisano je i sedam trafo-stanica 10/0,4 kV u Baru i Tivtu (80 hiljada). U decembru su završeni radovi na uzemljenju neutralne tačke 35 kV mreže iz trafo-stanice 35/10 kV “Herceg Novi”, čija je vrijednost oko 117 hiljada eura. Završena je i rekonstrukcija dijela nadzemnog voda 10 kV „Daciće“ u Rožajama. Na području bjelopoljske opštine je izgrađena stubna trafo-stanica 10/0,4 kV “Zaton-škola” (66.500 eura) i završene izgradnje 10kV vodova od trafo-stanice „Strojtanica I“ do trafo-stanice „Malovići-Rasovo“ i od trafo-stanice „Nedakusi-Peštan“ do trafo-stanice „Potkrajci“.

Prethodnog mjeseca je na kompletnom području Crne Gore najavljeno 203 prekida u napajanju električnom energijom zbog planiranih radova na mreži. Prosječna dužina trajanja prekida iznosila je oko 2,16 sati. Podsjećamo da se planirani radovi izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom, dok se o terminima radova korisnici svakodnevno obavještavaju putem medija, internet i FB stranice.

Tokom decembra na području Crne Gore je ugrađeno 237 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 269 hiljada, čime je pokriveno oko 70 odsto konzuma.

Prethodnog mjeseca je na distributivnu mrežu priključeno 446 novih korisnika.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 383 hiljade korisnika na području Crne Gore.

 

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio