U junu za održavanje mreže izdvojeno 436 hiljada

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u junu preuzeli ukupno 200.380.547 kWh električne energije, što je oko sedam odsto više u odnosu na maj i na nivou potrošnje ostvarene tokom istog perioda prethodne godine.

Najviše električne energije, ili gotovo 36 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 356.570 mjernih mjesta, ili 92 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u junu 1.860 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 436 hiljada eura.

Prethodnog mjeseca je na kompletnom području Crne Gore najavljen 461 prekid u napajanju električnom energijom zbog planiranih radova na mreži. Prosječna dužina trajanja prekida iznosila je oko 3,7 sati. Podsjećamo da se planirani radovi izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom, dok se o terminima radova korisnici svakodnevno obavještavaju putem medija, internet i FB stranice.

Tokom juna završeni su, oko 132 hiljade eura vrijedni, građevinski i elektromontažni radovi na uzemljenju  neutralne tačke 10kV u trafostanici 35/10kV „Igalo“. Prethodnog mjeseca su završeni i radovi na izgradnji trafostanice 10/0,4kV u Herceg Novom, za koju je izdvojeno 66 hiljada. Na području Tivta izgrađena je trafostanica 10/0,4kV „Vrijes“, vrijedna 36 hiljada, dok je u Perastu završena revitalizacija niskonaponske mreže koja je koštala 31 hiljadu eura. Takođe, u toku je i izgradnja, 448 hiljada eura vrijednih objekata i mreže, na području Ulcinja, Bara, Cetinja i Podgorice, od čega se 75 odsto izdvojenih sredstava odnosi na izgradnju infrastrukture na području ulcinjske opštine. Konkretno, na području Ulcinja trenutno je aktuelna realizacija šest, oko 350 hiljada eura vrijednih projekata, od kojih je finansijski najzahtjevniji projekat izgradnje kablovskog voda 10kV od trafostanice „Velika Plaža1“ do trafostanice „B7“, čija je izgradnja u planu.

Na distributivnu mrežu je tokom juna priključeno 488 novih korisnika.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 389 hiljada korisnika na području Crne Gore.

 

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio