Vandalske devastacije energetskih objekata na Cetinju i Nikšiću

Nakon organizovanih radnji na devastaciji energetskih objekata u Beranama i privođenja pravdi počinilaca tih djela, posljednjih dana se sličan scenario ponavlja  na području Cetinja i Nikšića.

Sinoć  je nepoznato lice otuđilo transformator snage 50 kVA kao i pripadajuće mu veze sa NN blokom iz trafostanice 10/0,4 kV Izvori. Ekipa je danas prema prijavi da je selo bez napajanja električnom energijom, izašla na teren i zatekla vandalski devastiranu trafostanicu.

Takođe,  ekipa CEDIS-a je jutros, prema prijavi beznaponskog stanja građana dežurnoj službi od sinoć nešto iza 22 sata, konstatovala da je iz trafostanice 10/0,4 kV Musta rupa ukraden transformator snage 50 kVA kao i veze transformatora i niskonaponskog bloka. Iz toga razloga, više sela na Cetinju je juče bilo bez napajanja električnom energijom.

Ove pojave na Cetinju već poprimaju alarmantne razmjere ako se uzme u obzir da su se iste radnje desile 06. i 09. januara 2020. godine kada su ukradeni transformatori iz trafostanica Lješev Stup 1 i Lješev Stup 2 kao i 31.decembra 2019. godine isti slučaj krađe iz trafostanice Ulići.

Sve slučajevi uredno su prijavljeni su prijavljeni Upravi policije.

Obavještavamo i da je 09.januara tekuće godine u popodnevnim satima u Nikšiću, dežurna ekipa, prema prijavi građana, utvrdila da je jedan izlaz iz trafostanice Kočani II u prekidu. Ekipa je konstatovala da nedostaje oko 80 m kabla usljed njegovog nasilnog prekida. To je izazvalo prekid u napajanju električnom energijom dijela područja Kočani a slučaj je uredno prijavljen Upravi policije Centru bezbjednosti u Nikšiću.

Osim materijalne štete koju CEDIS konstantno trpi, trpe i naši korisnici jer ostaju bez električne energije do sanacije oštećenja, što nerijetko može da potraje i do 48 sati.

Podsjećamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima  izuzetno rizično.

Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio