CEDIS uručio nagrade obrazovno-vaspitnim ustanovama u okviru konkursa “Energija podvučeno zelenom”

Crnogorski elektrodistributivni sistem uručio je nagrade obrazovno-vaspitnim ustanovama  u okviru konkursa “Energija podvučeno zelenom”. Riječ je o projektu koji drugi put zaredom CEDIS realizuje u saradnji  sa Zavodom za školstvo.

Izvršni direktor CEDIS-a, Vladimir Čađenović, kazao je da su u kompaniji željeli da ovim projektom daju pokretačku energiju školama i zajednici u cjelini, u njihovim naporima da utiču na svijest učenika, nastavnika i javnosti o značaju životne sredine. Da su u tome uspjeli pokazuje i impozantan broj škola koje su ove godine učestvovale sa svojim projekatima.

“Kao što smo mi vjetar u leđa školama da se svake godine trude da budu i bolje i kreativnije, tako su i one nama podsticaj da istrajemo u zajedničkoj borbi u zaštiti naše planete i stvaranju boljeg mjesta za život svih nas. Svaki pojedinac je važna karika na putu ka sigurnijem i čistijem mjestu na kome živimo. Priroda je Crnoj Gori već sve dala a na nama je da to čuvamo kao najveće blago po kojem smo jedinstvani u svijetu“, rekao je Čađenović.

Prvo mjesto na konkursu osvojio je projekat “Biram da kompostiram” koji je pripremila JPU “Bambi” iz Tivta. Direktorica Jelena Perunović Samardžić kaže da već duži niz godina razvijaju eko svijest najmlađih.

“Ova nagrada će biti dodatni vjetar u leđa da i dalje nastavimo istim koracima u implementaciji i realizaciji projekata koje smo zacrtali da realizujemo sa našim najmlađima”, kazala je Perunović Samardžić.

Drugo mjesto pripalo je projektu “Školski rasadnik” koji je kandidovala JU OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice.

“Nagrađeni projekat ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju životne sredine svih učenika naše škole. Planirane su brojne akcije pošumljavanja, ne samo prostora školskog dvorišta, već i šireg društvenog prostora i to upravo sadnicama koje će biti proizvedene u našem školskom rasadniku”, Kazala je Marija Lazarević, pomoćnica direktora JU OŠ “Štampar Makarije.

Treće mjesto pripalo je projektu “Eko učionica – Učionica na otvorenom” JU OŠ “Pavle Rovinski” iz Podgorice. Direktorica te škole, Dijana Laković, podsjetila je da je ta ustanova 2016. godine dobila sertifikat međunarodne “Eko škole”.

“Hvala CEDIS-u i Zavodu za školstvo što na najbolji mogući način podržavaju ekološke aktivnosti u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Drago nam je što je žiri prepoznao značaj eko učionice za našu školu”, kazala je Laković.

Koordinator projekta “Eko učionica” je Nataša Bulatović.

“Projekat je važan zato što je naša škola prebukirana i nemamo dovoljno prostora, tako da će nam ova učionica mnogo značiti za održavanje vannastavnih aktivnosti”, kazala je Bulatović.

Osim ove tri nagrade, stručni žiri je nagradio još tri projekta.

JU OŠ “Radoje Čizmović” iz Nikšića dobila je prizanje za  projekat “Eko kutak za saradnju”. Direktorica te škole Milena Danilović podsjetila je da je ta ustanova duže vrijeme posvećena ekologiji, te da su nastavnici i djeca zaslužili prizanje.

“Nagrada je došla kao kruna za naš rad. Projekat nam je značajan zato što ćemo izgraditi eko učionicu na otvorenom koja će oplemeniti naše dvorište”, kazala je Danilović.

Priznanje je dobila i JU OŠ “21.maj iz Podgorice za projekat “Botanički park”.

“U okviru tog projekta školsko dvorište ćemo opremiti i osposobiti da bude kao mala oaza u našem okruženju, gdje će djeca moći da koriste slobodno vrijeme”, kazao je Jasmin Šabotić, nastavnik biologije.

Nagradu je dobio i projekat iza kog stoji JU OŠ “Ivo Visin” iz Kotora. Direktorica te ustanove Petra Ćetković kaže da su već počeli da rade na projektu koji će imati veliki značaj.

“Riječ je o oplemenjavanju terena koji sada nije u upotrebi. Zasadićemo baštu čije će plodove koristiti vrtić koji se nalazi u blizini škole. Na taj način ćemo djeci iz produženog boravka obezbijediti obrok”, kazala je Ćetković.

Fond za nagrade iznosio je 15 hiljada eura, a član žirija Saša Karajović  kazao je da je bilo teško odabrati najbolje projekte.

“Nijanse su odlučile koji će projekti dobiti nagradu. Nagrađeni su oni koji su imali najviše učešće mališana, odnosno učenika, kao i podršku lokalne zajednice. Raduje nas što smo uspjeli da, osim za očekivanih pet projekata, obezbijedimo sredstva i za šesti projekat. Zahvaljujemo CEDIS-u što je kao društveno odgovorna kompanija prepoznao značaj ekološke edukacije najmlađih, jer na njima ostaje planeta”, kazao je Karajović.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio

Sreten krstajić

Rukovodilac Sektora

Sektor za održavanje 20kV i 35kV

E-mail: sreten.krstajic@cedis.me