POČELO SA RADOM PRVO SAVJETOVANJE CIRED CRNA GORA

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore, koje je organizovano pod pokroviteljstvom CIRED Međunarodne konferencije za elektrodistribuciju, a od strane Nacionalnog komiteta CIRED, održava se u Budvi od 10. – 13. juna sa ciljem da obezbijedi razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima zemalja regiona u razvoju tehnologija i reorganizaciji i modernizaciji distribucije električne energije.

Stručni rad Savjetovanja odvija se u šest stručnih komisija u okviru kojih će biti prezentovano preko 80 radova, dok je prateća izložba okupila preko 30 kompanija. Skupu prisustvuje više od 350 učesnika, kako autora referata i predstavnika firmi koje su učestvovale u komercijalnoj izložbi, tako i drugih stručnjaka i naučnika iz Crne Gore i okolnih zemalja.

Savjetovanje je svečano otvorio Loran Mohamed, državni sekretar u Ministarstvu energetike, koji je čestitao organizovanje Prvog savjetovanja, te svim učesnicima poželio uspješan i koristan rad.

Prisutne je u ime Crnogorskog elektrodistributivnog sistema pozdravio Vladimir Čađenović, predsjednik Odbora direktora naše kompanije, kome je uručena i zahvalnica CEDIS-u za pokroviteljstvo Savjetovanja.

Čađenović je izrazio zadovoljstvo što je CEDIS još jednom pokazao da je društveno odgovorna kompanija kroz pomoć i omogućavanje održavanja ovog značajnog skupa.

-Vjerujem da će „I Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama“ pružiti priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije svim učesnicima. CEDIS je prepoznao značaj rada CIRED Crna Gora, pa je u prethodnom periodu inicirao sastanak sa ETF-om sa ciljem jačanja i intenziviranja već plodne saradnje između ETF-a i CIRED-a Crna Gora u oblastima zajedničkih interesovanja, kada je poseban naglasak dat razvoju mogućnosti podrške Fakulteta upravljačkom timu NK CIRED Crna Gora, kazao je Čađenović.

I pored toga, dodao je Čađenović, predstavnici CEDIS-a imaće mogućnost da, uz stručnjake iz regiona, daju doprinos savjetovanju izlažući svoje stručne radove. Na taj način posjetiocima će na jednom mjestu biti dostupne informacije o najnovijim naučnim i stručnim saznanjima, relevantnim za elektrodistributivnu djelatnost i elektroenergetiku uopšte. Na kraju je poželio da Savjetovanje bude uspješno i ispuni očekivanja, a CEDIS će nastaviti da podržava CIRED Crna Gora.

Učesnike je pozdravio i poželio uspješan rad Savjetovanja i predsjednik CK CIRED Crna Gora, Goran Kovačević koji je, između ostalog istakao da prisustvo stručnjaka i naučnika iz regiona potvrđuje potrebu da se razmjenom iskustava iz prakse i naučnih istraživanja iz oblasti distribucije električne energije što sveobuhvatnije razmotre problemi koji su karakteristični za ovaj region i to na jeziku koji svi razumijemo. Neophodno je osmisliti adekvatan razvoj i organizaciju distribucije električne energije radi suočavanja sa izazovima koji su pred nama, a ovo je idealna prilika i za aktivno uključivanje mladih inženjera u problematiku elektroenergetskog sistema Crne Gore.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio

Sreten krstajić

Rukovodilac Sektora

Sektor za održavanje 20kV i 35kV

E-mail: sreten.krstajic@cedis.me