Privode se kraju višemilionski projekti na revitalizaciji seoske mreže

Crnogorski elektrodistributivni sistem uspješno privodi kraju drugu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Ugovoreni radovi u okviru druge godine vrijedni su oko 12 miliona eura, a projekti su usmjereni na rekonstrukciju mreže i unapređenje kvaliteta napajanja električnom energijom na ruralnom području širom Crne Gore. Shodno ugovorenim obavezama, radovi bi trebalo da budu finalizirani do početka zimske sezone.

– Do kraja avgusta rekonstruisano je oko 300 km mreže na ruralnom području, zamijenjeno oko 3.700 stubova, sprovedena zamjena svih dotrajalih elemenata mreže i ugrađena nova, visokokvaltitetna oprema. Nakon završetka radova kvalitetnije napajanje može očekivati oko pet hiljada korisnika, odnosno ukoliko u rezultat uključimo i efekte prve godine projekata revitalizacije, bolje naponske prilike su omogućene za 15 hiljada korisnika elektrodistributivne mreže u selima širom Crne Gore – istakao je Vuko Vukićević, rukovodilac Sektora za održavanje.

U okviru druge godine tretirano je sedam 10 kV dalekovoda („Velimlje“ u Nikšiću, „Lijeva Rijeka“ u Podgorici, „Virpazar“ i „Ostros“u Baru, „Biševo“ u Rožajama, „Gornja Morača“ u Kolašinu i „Boljanići“ u Pljevljima) čija je revitalizacija koštala oko 10 miliona eura. Istovremeno je realizovana i dva miliona eura vrijedna rekonstrukcija dodatna četiri 10 kV dalekovoda („Lipovik“ na Cetinju, „Hoti“ u Tuzima, „Mrke Petrovići“ u Podgorici i „Konjuhe“ u Andrijevici).

 

Podsjećamo da je kroz projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaposnke mreže u rekonstrukciju oko 800 km (10 kV) dalekovoda ukupno do sada uloženo 26 miliona eura, čime je ostvareno značajno unapređenje kvaliteta napajanja za dio seoskog područja u Crnoj Gori.

Radove izvodi Konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić, sa kojima je u decembru 2018. godine potpisan okvirni sporazum za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio