Savremeni način života nam sve više nameće potrebu da imamo racionalan pristup u korišćenju svih resursa. Električna energije nije izuzetak od tog principa. Sam koncept održivog razvoja je baziran dobrim dijelom upravo na ovoj ideji.

Svjedoci smo da dolazi do povećanja potrošnje električne energije. Trend rasta potrošnje javlja se u cijelom svijetu. Razvojem tehnologije dolazi do pojave novih uređaja koji se koriste u domaćinstvima ili u industriji. Najrasprostranjeniji način uštede električne energije je racionalna potrošnja. Drugim riječma, samo treba da sprovedemo u djelo ideju o tome da trošimo samo onoliko koliko nam treba.Preko 80% energije u domaćinstvima troši se za potrebe zagrijavanja i hlađenja prostora i dobijanje potrošne tople vode. Sa tako velikim učešćem u ukupnoj potrošnji energenata radi se o mjestu gdje se mogu ostvariti značajne uštede.

Grijanje i hlađenje prostora su prvenstveno bitni za osjećaj ugodnosti. Postoji više mjera kojima možemo naše sisteme za grijanje i hlađenej učiniti efikasnijim i na taj način smanjiti troškove.

Jeste li znali da ako je temperatura prostora 16°C, a želite je povećati na 20°C, postavljanje termostata na 25°C neće brže zagrijati vaš prostor, ali će zato potrošnja energije biti znatno veća!

Temperaturu na termostatu uređaja za hlađenje podesite na 25-26°C. Za svaki stepen °C nižu temperaturu podešenu na termostatu klimatizacionog uređaja u ljetnjem periodu troši se 3-5% više energije.

TV, video i stereo uređaji, računari i računarska oprema i u stand-by radu troše određenu količinu energije. Samim isključenjem po jednom uređaju s nekoliko lampica koje bi u stand-by stanju gorjele cijelo vrijeme može se uštedjeti i nekoliko eura godišnje.

IZOLACIJA

Provjerite da li vrata i prozori dobro zaptivaju.

Izolacione trake su jedno od rješenja za očuvanje toplote, koje je jeftino u odnosu na dobitak, a kompletna izolacija stambene jedinice je najbolje rješenje.

Postavljanje izolacije ili dodavanje nove nije komplikovan, a ni pretjerano skup zahvat. Upoznajte se s izolacijskim materijalima. Oni se vrednuju prema R-vrijednosti, koja mjeri sposobnost materijala da zaustavlja prolaz topline. Što je R-vrijednost veća, materijal ima bolja izolacijska svojstva.

TA PEĆI, RADIJATORI I KOTLOVI

Tokom zime TA peć, pri racionalnom koršćienju, potroši oko 60% ukupne električne energije jednog domaćinstva. “Punite” je tokom noći po jeftinoj tarifi. Termostat držite dalje od prozora.

Zatražite pomoć od stručne osobe, kako bi kapaciteti vašeg kotla i radijatora odgovarali potrebama vašeg objekta. Ako imate kotao koji je 50% većeg kapaciteta od potrebnog, troškovi za grijanje se mogu povećati i za 15%. Predimenzionirani kotlovi troše više energije, stvaraju veće troškove, više zagađuju okolinu i pružaju lošiji toplotni osjećaj u prostoru.

Ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima možete uštedjeti i do 20% energije za grijanje i stati na kraj neracionalnom rasipanju toplote.

Moderni sistemi grijanja mogu biti upravljani iz boravišnog prostora putem sobnog termostata kojim se namješta dnevna temperatura prostorije, tako da regulacija pokušava izjednačiti sobnu temperaturu sa željenom temperaturom. Kod takvih sistema radijatorski ventili ne smiju biti neispravni ili zatvoreni, jer u tom slučaju neće dobiti dovoljnu količinu ogrjevne energije. Budući da regulacija u tom slučaju pokušava postići željenu temperaturu nepotrebno se troši energija na zagrijavanje vode i pokretanje cirkulacione pumpe.

Termostati ne smiju biti postavljeni u blizini izvora toplote kao što su peći, radijatori, šporeti i sl., ali ni pokraj prozora ili vrata, jer će to onemogućiti njihovo ispravno djelovanje.

Kondenzacijski bojler troši 10-15% manje goriva od standardnog novog kotla, te do 25% manje od kotla starijeg od 20 godina.

Koristite plin kao energent jer su troškovi za grijanje i do 45% manji u odnosu na troškove grijanja s lož uljem. Plin ima znatno manje emisije CO2, emisije NOX su zanemaljrive, a emisije SO2 ne postoje. Stoga je ekološki prihvatljiviji.

Radijatori moraju imati mogućnost slobodne predaje energije okolnom prostoru. Zbog toga ni u kom slučaju ne bi smjeli biti zaklonjeni od namještaja ili slično. Takođe, dodatna izolacija zidne površine iza radijatora u ovom slučaju je vrlo kvalitetno rješenje.

Izolirajte kotao, rezervoare i cijevi tople vode koje prolaze kroz negrijane prostore. Izolacijom možete smanjiti toplotne gubitke i do 70%.

KLIMA UREĐAJ

Klima uređaj koji ljeti koristimo za hlađenje treba imati što veći faktor hlađenja, koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Najefikasniji uređaji na tržištu su klima uređaji s inverterom, a postižu uštede od 20 do 40% u odnosu na standardne uređaje. Ovakvi uređaji se mogu koristiti i za grijanje prostora.

Ako se spoljašnji dio klima uređaja nalazi u hladovini troši 10% manje energije. Razlika spolja i unutra ne smije prelaziti 5°C. Hladite samo prostorije u kojima boravite.

Za svaki °C nižu temeperaturu podešenu na termostatu klima uređaja, troši se 3 do 5% više energije. 25°C je preporučena temperatura.

Držite vrata prostorija u kojima radi klima uređaj zatvorenim, jer na taj način klimatizujemo samo željenu prostoriju, a ne i ostale prostorije za koje nam to nije bitno.

Ako imate kuću sadite drveće kao štit od pregrijavanja.

Šuma i drvoredi djeluju drastično na klimu u stanu ili u kući. Umanjuju ledene udare vjetra za 70% zimi, a ljeti osim sjenke stabla korjenjem crpe hladnu vodu iz dubine i izbacuju je preko lišća. Studije su utvrdile da je u blizini stabala ljeti hladnije za 4-5 °C.Na osvjetljenje godišnje trošimo oko 3% ukupne količine električne energije potrošene u domaćinstvu, isto koliko i frižider.

Gasite svjetlo u sporednim prostorijama. Naime, ugasiti svjetlo kada ono nije potrebno je finansijski gledano najjeftinija mjera, bez ikakvog početnog ulaganja. Već smo rekli da je svijest pojedinca bitan faktor za pravilno sprovođenje energetske efikasnosti. Dakle, potrebno je samo da povedemo računa da sijalice ne rade kada to nije potrebno.

Koristite sijalice različitih jačina (snage W) za različite potrebe. Dimenzionisanje sijalica prema potrebi prostorije takođe može značajno uticati na smanjenje potrošnje. Čest je sličaj da u nekim prostorijama u kojima uopšte ne provodimo vrijeme imamo sijalice velikih snaga.

Koristite jednu sijalicu veće snage umjesto više manjih, jer grozd sijalica troši 50% više struje.

Koristite sijalice sa ekonomičnijom potrošnjom - štedljive sijalice (mini-fluorescentne, elektro-luminiscentne), jer troše 3 do 4 puta manje električne energije, a traju 15 puta duže. Zamjena običnih sijalica štedljivim može smanjiti potrošnju i do nekoliko puta. Prilikom razmišljanja o uvođenju štednih sijalica najveći problem predstavlja razmišljanje o početnoj cijeni štedne sijalice, koja je mnogo viša od cijene obične sijalice. Dok je cijena štedne sijalice renomiranih proizvođača oko 7 eura, obične sijalice koštaju manje od 1 eura. No, ono što se u prvom trenutku često zaboravlja jeste da štedne sijalice za istu snagu troše četiri do pet puta manje električne energije i imaju i do deset puta duži radni vijek. To su sijalice koje je EPCG promovisala i dijelila tokom kampanje „Pozitivna energija“. Ne bacajte ih u prirodu jer sadrže živu. Jedna ekonomična sijalica bačena u prirodu, živom zagadi 1000 litara pijaće vode.

Koristite fotoćelije za spoljašnje osvjetljenje koje se pale samo kada se neko pojavi - isplate se za mjesec dana. Nepotrebno je da sijalica radi ako ste napustili prostoriju, pa tako ugradnjom ovih elektronskih sklopova možete smanjiti vrijeme rada sijalica, a time i troškove i do nekoliko puta.

Bolje iskorišćenje prirodnog svijetla donosi vam dvostruku dobit. Bez obzira koje vještačko osvjetljenje koristili, prirodno osvjetljenje je najzdravije za naše oči, a u isto vrijeme većom upotrebom prirodnog svjetla smanjujemo utrošenu električnu energiju.Ako ste se ikada pitali koji je najefikasniji način korišćenja aparata u domaćinstvu, evo i nekoliko savjeta za vas.

BOJLER

Da bi bojler bio korišćen na najefikasniji način, podesite ga na temperaturu između 50 i 55°C. Bojleru u kupatilu pripada oko 15% električne energije koja se potroši u domaćinstvu.

Protočni, kuhinjski bojler, zajedno sa mašinom za sudove, potroši godišnje prosječno oko 6% električne energije jednog domaćinstva. Koristite ih samo kad su vam potrebni.

FRIŽIDER

Provjerite termostat: frižider najefikasnije radi ako je temperatura podešena između 3 i 5°C, a frizer na 0°C.

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka ili bojlera) i izbjegavajte njihovo izlaganje sunčevom zračenju.

Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 centimetara) kako ne bi došlo do pregrijavanja koje rezultira povećanjem potrošnje energije. Ne držite frižider otvorenim duže nego što je neophodno i dobro zatvorite vrata nakon korišćenja.

Nemojte spremati u frižider i zamrzivače vruća ili topla jela (pričekajte da se ohlade). Pravovremeno odleđujte frižider i zamrzivače jer tako štedite energiju i produžavate radni vijek uređaja (čišćenje zamrzivača je potrebno kad debljina leda pređe pola centimetra).

Kod odabira frižidera pripazite da ne kupite preveliki - pravilo je ovakvo: za dvije odrasle osobe dovoljan je frižider zapremine 120-180 litara, a za svakog dodatnog člana porodice dodajte još 20 litara.

MAŠINE

Uvijek odabrati program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dovoljnom da rublje bude kvalitetno oprano. Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. Pokušajte prati standardiziranu količinu rublja za određeni tip bubnja (tipično 5-6 kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja rublje neće kvalitetno oprati dok će se u slučaju nedovoljno opterećenog bubnja nepotrebno trošiti energija.

Mašine za pranje posuđa koristiti samo kad su maksimalno napunjene. Prije stavljanja posuđa ukloniti krupne ostatke hrane sa istih. Redovno provjeravati filter i nivo soli u mašini i čistiti unutrašnjost.

ŠPORETI I RERNE

Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuva - na taj se način toplina duže zadržava u posudi, a smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Prilikom pripreme kafe i čaja zagrijavajte samo potrebnu količinu vode. Uvijek koristite veličinom optimalno kolo za odabranu posudu. Mikrotalasne pećnice su energetski efikasnije od običnih rerni. Prilikom kuvanja na plinskom šporetu pripaziti da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude.

Nikada ne zagrijavajte praznu grejnu ploču, a kratko vrijeme prije nego je jelo gotovo isključite grejnu ploču - grejna ploča će ostati topla, jelo će se nastaviti kuvati, a vi ćete smanjiti potrošnju električne energije i uštedjeti novac. Vrata rerni otvarajte samo po potrebi - svaki put kada ih otvorite značajna količina toplote odlazi u nepovrat. Redovno čistite rerne i grejna kola, jer nakupljena i zapečena prljavština i masnoća smanjuje njihovu efikasnost.Potreba za štednjom energije je tako važna da je Evropska Unija zakonom regulisala da svi novi električni uređaji i aparati za domaćinstvo, kao što su frižideri, mašine za pranje ili sušenje veša, peći, klima uređaji i sl., moraju imati oznaku energetskog razreda koja pokazuje prosječnu potrošnju električne energije pri korišćenju uređaja ili aparata.

Energetski razredi su označeni slovima od „A“ do „G“, oznaka „A“ je najkraća strelica zelene boje za energetski najefikasnije uređaje. Energetski razred „G“ je označen najdužom strelicom za uređaje sa najvećom potrošnjom energije.


Velika pažnja se pridaje potrošnji elektronskih aparata: računara, monitora, štampača, faks aparata, skenera, kopir mašina, modema i sl.


Samo najkvalitetniji dobijaju znak „Energetske zvjezdice“ (ENERGY STAR). Ovako označeni aparati mogu trošiti i do 10 puta manje električne energije od sličnih koji nemaju tu oznaku. Na primjer, kompjuter i štampač zajedno, umjesto 400 kWh (neefikasni) mogu da potroše samo 40 kWh, ukoliko ovi uređaji nose oznaku „Energetske zvjezdice“ (efikasni). Ne zaboravite da neki aparati troše električnu energiju i kada ne rade ali su na „stand by“ režimu. Često potroše i do 40% energije koju koriste tokom rada! Aparati sa oznakom „Energetske zvjezdice“ nisu obavezno skuplji. Cijena zavisi od mnogih faktora.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio