U oktobru za održavanje i investicione projekte preko 880 hiljada eura

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 187.514.970 kWh električne energije, što je oko sedam odsto manje u odnosu na septembar.

Najviše električne energije, ili gotovo 39 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 358.137 mjernih mjesta, ili 91 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 98.5 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u oktobru 2.166 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 339 hiljada eura.

Tokom oktobra završeni su, 194 hiljada eura vrijedni radovi, na zamjeni transformatora u trafo-stanicama 35/10 kV: „Ponari“, “Stara Gorica“, „Stari Obod“ i „Čanj“. Na području Cetinja je završena izgradnja  trafo-stanice 10/0,4kV „Br.1 Nova – (Stadion)“ , čija je vrijednost oko 68 hiljada eura. Radovi na izgradnji raskloponog postrojenja 10kV “Savatrans-Zagrablje”, takođe na Cetinju, teku planiranom dinamikom, a vijednost investicije je oko  55 hiljada eura.

Na području Nikšića je u toku izgradnja četiri trafo-stanice 10/0.4kV, sa priključnim dalekovodima 10 kV i uklapanjem u niskonaponsku mrežu (“Gornja Somina 2“, “Klenak Gornji“, „Klenak Donji“ i „Jasenovo Polje“). Vrijednost radova iznosi oko 186 hiljada eura. Od investicionih projekata čija je realizacija u toku, ističemo i 45 hiljada eura vrijedno, opremanje dvije 10kV ćelije u trafo-stanici 35/10kV „Petrovac“.

Tokom oktobra na području Crne Gore je ugrađeno 4.892 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 285 hiljada, čime je pokriveno oko 73 odsto konzuma.

Na distributivnu mrežu je tokom oktobra priključeno 388 novih korisnika.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 392 hiljade korisnika na području Crne Gore.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio