Završeno I Državno takmičenje učenika srednjih stručnih škola iz oblasti elektrotehnike “Energija u žici”

Prvo mjesto na Državnom takmičenju učenika crnogorskih srednjih škola iz oblasti elektrotehnike „ENERGIJA U ŽICI“ i novčanu nagradu u iznosu od 750 eura, osvojio je tim iz JU Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice.


JU Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” Podgorica

Znanje i vještine odmjeravali su tročlani timovi iz sedam obrazovno-vaspitnih ustanova koje u svom profilu imaju zanimanja iz oblasti elektrotehnike (Srednja stručna škola iz Berana, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Srednja stručna škola iz Nikšića, Srednja stručna škola – Pljevlja, Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, Srednja stručna škola iz Rožaja i Srednja mješovita škola “Mladost” iz Tivta).

Drugo mjesto i novčana nagrada u iznosu od 600 eura pripala je ekipi JU Srednja mješovita škola “Mladost” iz Tivta dok je treće mjesto i 450 eura osvojio tim iz JU Srednje elektro-tehničke škole  – Bijelo Polje.  Nagrada za najboljeg pojedinca, u iznosu od 250 eura pripala je Milošu Milićeviću iz Elektrotehničke škole Vaso Aligrudić, dok je nagradu za najbolju školu i lap top dobila Elektrotehnička škola Vaso Aligrudić. Obezbijeđene su i nagrade, u iznosu od 250 eura, za mentore pobjedničkih ekipa.

Miloš Milićević

– Za takmičenje smo se spremali duže od mjesec dana, zadaci su zahtjevni, ali počeli smo na vrijeme i pobijedili. Konkurencija je bila jaka i zaista  smo i zadovoljni – istakao je Ratko Laković iz prvoplasiranog tima.

– Bila mi je čast učestvovati na ovom takmičenjima, hvala CEDIS-u na fenomenalnoj atmosferi,  zadovoljni smo drugim mjestom, ali ćemo se potruditi da sledeće godine budemo još bolji – kazao je David Labović učenik srednje mješovita škola „Mladost“ iz Tivta, član drugoplasiranog tima.

JU Srednja mješovita škola “Mladost” iz Tivta

Ibrahim Avdić iz trećeplasiranog tima koji dolazi iz Srednje stručne škole iz Bijelog Polja, kaže da je zadovoljan plasmanom gdje je predstavljao svoj grad, školu i državu i trudiće se da budu sljedeće godine još bolji.

Takmičarska znanja i vještine ocjenjivala su dva tročlana stručna žirija  jedan za teorijski a drugi za praktični dio takmičenja. Zadatak da odluče o najboljima pripao je, za teorijski dio Sandri Brkanović i Slavici Jovanović iz Centar za stručno obrazovanje i prof. Aldin Kajević sa Elektrotehničkog fakulteta. Praktični dio ocjenjivali su: Melanija Ćalasan i Veselin Pićurić iz Udruženja nastavnika elektrotehnike i Vladimir Ivanović, rukovodilac Operativne direkcije CEDIS-a.

Posebno je bitno istaći da je takmičenje iz oblasti elektrotehnike “Energija u žici”, od ove godine, uvršteno u zvanična državna takmičenje što je svojevrstan pokazatelj kvaliteta rada i dobro osmišljene ideje koju CEDIS sprovodi već tri godine. Prethodna tri takmičenja uspješno su organizovali Udruženje nastavnika elektrotehnike Crne Gore (UNECG) sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) uz podršku Centra za stručno obrazovanje.

Događaj su otvorili Vladimir Čađenović, izvršni direktor CEDIS – a i Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje.

– Društveno odgovorno poslovanje smatramo jednim od najznačajnijih segmenata u svom radu, a jedan od projekata na koje smo posebno ponosni je takmičenje “Energija u žici”. Siguran sam da mladim ljudima puno znači šansa da pokažu i odmjere stečeno znanje kroz praktičan rad. Prethodne tri godine smo se trudili da takmičenje bude kvalitetno i prepoznato od stručne javnosti kao najbolje u ovoj oblasti.  I trud nije bio uzalud. Od ove godine takmičenje “Energija u žici”, kako ste imali priliku čuti, dobilo je status državnog takmičenja. To sa sobom nosi još veći i značaj i odgovornost.

Smatramo da se kroz punu saradnju kompanija i obrazovnih institucija značajno podiže nivo kompetencija mladih, a Energija u žici,  odličan je primjer produktivnog funkcionisanja privrede i obrazovnog sektora – kazao je Čađenović na otvaranju takmičenja.

Rajković je istakao da je praktična nastava veoma važan segment obrazovanja, kao i da značajnu ulogu u njoj ima i privreda.

-Privreda je ta koja kroz standarde zanimanja definiše stručne kompetencije, koje učenici treba da dostignu kroz ishode učenja u obrazovnim programima. Razvoj elektrotehnike, a posebno energetike, predstavlja jedan od prioritetnih strateških ciljeva u razvoju Crne Gore, što za nas kao predstavnike obrazovnih institucija, predstavlja odgovornost prema budućim generacijama i uslovljava nas da pratimo trendove, da razvijamo nove kvalifikacije i usmjeravamo pravilno mlade generacije, tj. da stvorimo kvalitetan kadar, koji će doprinijeti razvoju zemlje, ali i razvoju evropske privrede. Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa CEDIS-om i time što je ovo takmičenje preraslo u državno. Primjer koji je CEDIS pokazao u vidu društvene odgovornosti, koji su oni usmjerili na stručno obrazovanje i povezivanje sa obrazovnim institucijama sistema, nadamo se da će slijediti i drugi privredni subjekti –  kazao je Rajković.

Veselin Pićurić, predsjednik Udruženja nastavnika elektrotehnike uputio je sve pohvale CEDIS-u na istrajnosti da se podrži i održi ovo takmičemnje.

-CEDIS je jedina kompanija na ovim prostorima koja je prepoznala da vještine koje  trebaju da imaju učenici srednjih stručnih škola, ustvari su i ono glavno što kompaniji treba za funkcionisanje njihovog sistema pa se iz toga razloga rodila, prije četiri godine, i ideja o takmičenju Energija u žici.  Ovo takmičenje osim što je za djecu izuzetno korisno ide u prilog i CEDIS-u jer su ti učenici i budućnost kompanije i sve te vještine će biti primijenjene u njihovom radu. Energetika je budućnost Crne Gore i što više budemo ulagali u tu oblast prosperiraćemo i kao pojedinci i kao država u cjelini – zaključio je Pićurić.

© 2017 CEDIS All Rights Reserved. Created with love by bildstudio

Sreten krstajić

Rukovodilac Sektora

Sektor za održavanje 20kV i 35kV

E-mail: sreten.krstajic@cedis.me